TOLERANCIJOS DIENA DARŽELYJE

Lapkričio 16 d. pasaulyje yra minima Tarptautinė tolerancijos diena. Tolerancija – tai pakantumas kitiems, supratimas, kad kitas žmogus gali skirtis nuo mūsų ir pripažinimas kad jis turi teisę būti kitoks nei mes. Tolerancija moko mus būti pakančius ir gebančius suprasti kitą ir kitokį, išmokti žvelgti į pasaulį smalsiai, be išankstinio nusistatymo ir ribotumo. Kuo anksčiau vaikai supras ir žinos tolerancijos žodžio reikšmę, tuo daugiau tolerancijos bus mūsų visuomenėje. Tarptautinė tolerancijos diena Lietuvoje minima nuo 2003 m., šios dienos paminėjimui kasmet siūlomas vis kitoks simbolis. Šių metų tolerancijos dienos simbolis ŽIBINTAS.  Minėdami šią dieną prisijungėme prie Pilietinės iniciatyvos  „Tolerancijos žibintas“, prie respublikinio projekto ,,Tolerancijos šviesa” ir prie Vilniaus m. ikimokyklinio ir priešmokyklinio ugdymo įstaigų parodos „Žibintas tai šviesa“.

Tikslai:

– išsiaiškinti, išanalizuoti žodžio Tolerancija prasmę ir reikšmę;

– aptarti su vaikais – ar gyvename Tolerantiškoje visuomenėje, ar savo mieste / gyvenamojoje vietovėje matome, pastebime tolerancijos / netolerancijos pavyzdžius, situacijas;

– kurti Tolerancijos žibintus iš popieriaus ar kitų medžiagų; arba piešti piešinius, kuriuose būtų Tolerancijos žibintai, kaip atnešantys šviesą ir nugalintys blogį.

Mūsų darželio bendruomenė palaiko iniciatyvą ugdyti vaikuose tolerantiškumą. Norėdami nuo mažens išmokyti vaikus tolerancijos, kasdien puoselėjame tradicines vertybes: pareigą, pagarbą, ištikimybę, pakantumą, supratingumą, atjautą. Mokome kurti grožį darbeliuose, piešiniuose, aplinkoje, tarpusavio santykiuose. Vaikams suprantamais žodžiais pasakojame, kas tai yra. Tai, ko išmokysime vaikus šiandien, turės didžiulės įtakos rytdienos visuomenei. Su vaikais kalbėjomės apie aplinką, kurioje gyvename, diskutavome: ar vaikai pastebi patyčias, atkreipia dėmesį į žmonių tarpusavio santykius, tolerancijos/netolerancijos atvejus. Tolerancijos, netolerancijos temai  panaudojome pasakas, kuriose slypi daug išminties bei yra tinkamos tolerancijos temai aptarti, žiūrėjome filmukus, mokėsi vaikai eilėraščių, žaidė įvairius žaidimus. Kiekviena grupė kūrė savo „Tolerancijos žibintą’’. Jo prasmė – skleisti šilumą, šviesą. Tad spinduliuokime vidine šviesa ne tik šią dieną, bet ir visus metus.

Ikimokyklinio ugdymo mokytojos: Danguolė Voinič, Ana Gricevič, Ingrida Zamara, Aurelija Jadinskytė

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *