Projektas ,,Daiktai ir žaislai pagaminti iš antrinių žaliavų‘‘

Kiekvienais metais kovo 20 dieną minima Pasaulinė Žemės diena, astronominis pavasaris. Tai viena svarbiausių ir gražiausių aplinkosaugos švenčių, kuri suvienija visus žmones bendram rūpesčiui dėl mūsų visų namų. Šią dieną prasideda pavasario lygiadienis – dienos ir nakties ilgumas tampa vienodas visuose žemės rutulio kampeliuose. Kartu su Žemės diena pradedamas švęsti ir Žemės mėnuo, kuris baigiasi balandžio 22 dieną. Šią dieną minimas ryšys su gamta, augalais ir žeme. Mūsų maži ir, atrodytų, nežymūs darbai – šiukšlių rūšiavimas, vandens taupymas, elektros tausojimas padeda išsaugoti senkančius žemės išteklius. Kiekvienas turėtume pagalvoti apie mūsų planetos problemas ir savo kasdienę veiklą – plastiko naudojimą buityje, ekologiškų – saugių aplinkai priemonių naudojimą. Rūpintis Žemės išsaugojimu privalome visi, nes ši planeta priklauso mums visiems.

Vilniaus r. Bezdonių Julijaus Slovackio gimnazijos Bezdonių ikimokyklinio ugdymo skyrius pakvietė šią dieną paminėti dalyvaujant ekologiškame, tvariame Vilniaus rajono savivaldybės švietimo įstaigų ikimokyklinio ir priešmokyklinio amžiaus vaikų, tėvų ir mokytojų virtualaus kūrybinių darbų projekte ,,Daiktai ir žaislai pagaminti iš antrinių žaliavų‘‘. Buvo siekiama parodyti, jog antrines žaliavas galima prikelti ,,antram gyvenimui”, tokiu būdu prisidedant prie gyvybės išsaugojimo, taršos, klimato kaitos mažinimo. Šio projekto tikslas – plėtoti ikimokyklinio ir priešmokyklinio amžiaus vaikų, tėvų (globėjų) pedagogų sąmoningumą tausoti gamtą, formuojant atsakingą požiūrį į rūšiavimo naudą.

Sveika ir tvari aplinka, neužteršta gamta – didžiausias žmonijos turtas ir būtina sąlyga žmonijai išlikti. Tvarumas – tam, kad ateityje gyventume gražesniame ir švaresniame pasaulyje. Nuo to, kaip mes saugosime gamtą, naudojamės jos teikiamomis gėrybėmis, puoselėjame ir tausojame aplinką, priklauso mūsų visų ateitis. Tvari aplinka – naujos galimybės.

Bet kuri žmogaus veikla yra susijusi su atliekų susidarymu: didėja žmonių poreikiai visų rūšių gėrybėms, vis daugiau gaminama vienkartinio naudojimo daiktų, daugelis namų apyvokos reikmenų dažnai keičiami, prekėms apipavidalinti ir įpakuoti naudojama vis daugiau įvairių medžiagų. Didėjant vartojimui, plečiantis reklamai, buitinių atliekų lavina auga labai sparčiai. Kiekvienais metais yra surenkamos ir į sąvartynus išvežamos tonos šiukšlių. Kad ir kaip stengsimės mažinti atliekų kiekį, jos visai neišnyks, tačiau vienas iš būdų to siekti – plėsti rūšiavimo mastą ir perdirbimą. Daugelis nereikalingų antrinių žaliavų netaps šiukšlėmis, jeigu mokėsime jas tinkamai panaudoti dar kartą. Juk kas vienam šiukšlė – kitam gali tapti lobiu ir kūrybiškumo prasiveržimu.

Prie projekto prisijungė ne tik Vilniaus r. savivaldybės švietimo įstaigos: Nemenčinės vaikų darželis, Bezdonių ,,Saulėtekio‘‘ pagrindinė mokykla, Nemėžio vaikų lopšelis – darželis, Kabiškių vaikų lopšelis – darželis, Nemenčinės vaikų lopšelis – darželis, Nemenčinės Konstanto Parčevskio gimnazijos Sužionių pagrindinio ugdymo skyrius, Nemenčinės vaikų darželio skyrius Rudausių daugiafunkcis centras, Buivydžių Tadeušo Konvickio gimnazija, Kalvelių vaikų darželis, bet ir Vilniaus miesto ,,Papartis’’ vaikų lopšelis – darželis ir Lietuvos kurčiųjų ir neprigirdinčiųjų ugdymo centras.

Projekto dalyviai, nestokodami kūrybiškumo ir fantazijos, pabandė nereikalingus daiktus prikelti antram gyvenimui ir sukūrė nuostabių darbų. Vaikų ir tėvų, pedagogų rankose plastikas, popierius ir metalas virto daiktų saugojimo dėžėmis, taupyklėmis, žaislais ar žaidimais, interjero detalėmis. Išradėjai gavo kūrybinės motyvacijos, įgyvendino daug naujų idėjų, patyrė gerų emocijų, nes atliekų pakartotinis panaudojimas taupo gamtos išteklius ir saugo bei puoselėja aplinką.

Labai norime tikėti, kad jaunoji karta užaugs žinodama, kaip tausoti Žemės išteklius, daiktų ilgaamžiškumui ir galimybėms juos prikelti naujam gyvenimui skirs ypatingą dėmesį.

Ikimokyklinio ugdymo mokytoja metodininkė Danguolė Voinič

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *